Страница 1 от 1

Суши за начинаещи

МнениеПубликувано на: 01 Авг 2009, 22:39
от dream
Моята любима храна е суши-то. За разлика от други държави в България за съжаление е малко скъпо удоволствие. В Щатите съм чувал, че да хапнеш суши струва колкото сандвич на улицата. Аз си правя от време на време с удоволствие. Приготвянето отнема 1-2 часа като най-важното за вкусно суши са материалите.

Ето какво е необходимо:

Ориз за суши (това е специален ориз, смесен с нишесте, за да лепне). Взимам един в черна картонена опаковка от 500 гр. Струва 2-3 лева (доколкото помня). С толкова ориз се приготвя суши за около 3 гладника :-)

Около 200 гр. сурово филе от сьомга. Тя трябва да е прясна, най-много на един ден. В противен случай вземете пушена. По-вкусно е разбира се със сурова. Цена за 200 гр. - около 6 лв.
Филе от риба тон. Трудно е да се намери прясно и сурово. Пушено и охладено също става. Стотина грама стигат. Цената му е около 5 лв.

Червен или черен хайвер. Необходими са около 50-100 гр. Цената за 100гр черен е около 5 лв. Червения от сьомга мисля, че е около 15лв.

Рибата тон и хайвера са за разнообразие, не са задължителни.

Една краставица

Един морков

Едно авокадо

Листа от водорасли - продават се на пликчета по 10 (по принцип 10 са много за това количество ориз, реално ще ви трябват 5-7). Цена - от 5 до 10 лв.

Рогозка за навиване на суши. Не помня цена, но мисля че е между 5 и 10 лв.

Около 150 мл. соев сос. Аз взимам на Киккоман, който е естествено ферментирал и по-вкусен. Цена - около 7 лв.

Една паста уасаби. Продава се на различни цени. Има и по 5, и по 10 лв. Не съм намерил още да се продава същото уасаби като в суши ресторантите, затова си взимам пастата (в ресторантите е едно като пластелин, а в пастата е по-течно). Чувал съм, че истинското уасаби е адски скъпо, а всички уасабита, които се предлагат са малко или много с примеси. Може би е добра идея да се купи уасаби от ресторант за суши ако биха продали.

Дървени клечки за хранене (ако искате всичко да е както трябва)

Приготвяне:

Ориза се слага във вода и се оставя да се отцежда за около час. След това се добавя 600 мл вода и се вари 15 мин на по-слаб огън, за да не загаря отдолу. След това цялата вода се е изпарила и ориза се оставя 10 мин в съда.
Междувременно се приготвя смес от 4 супени лъжици оризов оцет (или винен ако нямате оризов), 2 супени лъжици захар и 1 чаена лъжичка морска сол.
Тази смес се изсипва с лъжица върху ориза като се разбърква хубаво. Ориза се оставя да изстива.

Следва приготвяне на материалите за сушито.
Обелвате краставицата и моркова и ги нарязвате по дължина на горе-долу тънки лентички. Аз се опитвам да ги правя на широчина около 3-4 милиметра.
Може да ги сложите за 2-3 минути във вряща вода, за да омекнат, но не е задължително.
Обелвате авокадото и го нарязвате горе долу като краставицата и моркова.
Нарязвате филето от сьомга и рибата тон (ако сте взели и риба тон) по същия начин, но на по-дебели лентички.

Приготвяте си една купичка с вода, за да може да си мокрите ръцете докато боравите с ориза, защото той лепне.

На рогозката слагате лист от водорасли (с по-гладката страна нагоре). Започвате да слагате и разстилате ориз от долния край (или малко над него) нагоре до 2/3-ти от листа. По възможност по-тънко да се получи, иначе сушито става по-дебело.
След това нареждате в средата на ориза по ширина сьомга, след нея краставица, морков, авокадо. Следва навиване на листа, за да стане на руло. Подхващате го от долния край и започвате да навивате нагоре като си помагате с рогозката. Колкото по-стегнато се получи, толкова по-добре. В послените 3-4 сантиметра с ръка намокряте с листа, за да може да слепне и да остане на руло.
Може да правите всякакви комбинации със зеленчуците. Аз слагам на един лист сьомга, авокадо и морков. На друг риба тон, краставица и морков, на трети само сьомга, на четвърти само авокадо, краставица и морков. Може да ги комбинирате.
Ако сте взели червен хайвер може да комбинирате и с него, например малко ориз и хайвер на руло или пък както правя аз - навивам едно руло само с ориз (с по-малък диаметър), после като го нарежа на "пънчета" слагам хайвера отгоре.

Нарязването на рулото на пънчета е лесно, трябва остър нож, за да не се развали кръглата форма. Аз ползвам макетно ножче :-). Нарязвам ги на около 2 сантиметра.

Остава сервирането. Слагате панички за наливане на соевия сос, клечките, уасабито и стартирате :-)

Може да видите и това видео как се прави


Да ви е вкусно!!!

Re: Суши за начинаещи

МнениеПубликувано на: 04 Авг 2009, 10:15
от ramona
ей голяма врътня е това..явно си го правил!колко време отнема?!

Re: Суши за начинаещи

МнениеПубликувано на: 04 Авг 2009, 16:45
от dream
ако не се мотае човек - между час, час и половина, но си струва :-)

Re: Суши за начинаещи

МнениеПубликувано на: 07 Мар 2010, 13:40
от kokain
gasi izguzicata da ne se sardqt nqkoi ma tva e baq skupo pri taq tupa kriza , az da ne sam lud da ti dam 30-40 leva za nekav specialen oriz sus 4eren ili 4erven haiver , uasabi i razni takiva kulinarni izmishliotini . aide de maham sa ot neeti4nata vi nenomarlna i neposilna po vajmojnoisti na sredniq bulgarin tema :@

Re: Суши за начинаещи

МнениеПубликувано на: 31 Мар 2010, 20:45
от FIFI
Ne se naemam da go pravja y doma.Hapvam sysci po restorantite.Vjarno, skupo e.... ( ne jiveja v Bulgaria).Stryva mi se, 4e malko bulgari, scte go haresat.... dosta dale4e e ot vkysa na BG-kyhnja.Vse pak istinsko sysci, moje da napravi samo istinski kylinar.. po vazmojnost-japonec. :up:

Re: Суши за начинаещи

МнениеПубликувано на: 25 Фев 2012, 18:49
от HHC
До cocain - Човек пръст да ви подаде ще го захапете! Потрудил се е човека да ви напише подробно как се прави, че и цените проучил, а първия му коментар е, че било скъпо, че било neeti4nata vi nenomarlna i neposilna po vajmojnoisti na sredniq bulgarin tema :@. Никой не ви е виновен за консервативните навици.

Чудесно си го описал - ще пробвам :-)

Re: Суши за начинаещи

МнениеПубликувано на: 17 Фев 2013, 12:54
от aegor
Мерси за рецептата. Мисля, че се получи.
Направих го с български ориз и без риба (само 1/3 краставица, половин авокадо, малко крема сиренце и малко филаделфия - остана от бебока, малки парченца кашкавал) - абе каквото имаше останало в халдилника :). Вместо оцет сложих лимонов сок и пак се слепва...
Да ме извинявате, но не мисля че е скъпо. Излезнаха 5 пръчки от половин килограм ориз (нямах повече).
Само водораслите трябва да си купи човек. Е верно ако се сложи сьомга цената ще е друга, но материалите са толко малко... Основно е ориз :)
Винаги съм бил фен на всякаквъв вид азиатска кухня... Единствено Тай кухнята мисля, че е предизвикателство да се приготви в домашни условия поради специфичните подправки, които не се намират в България.
Не знам защо цената в ресторант на сушито е толкова висока... Това е масова храна в Япония.
Поздрави.

Re: Суши за начинаещи

МнениеПубликувано на: 12 Май 2013, 09:39
от blueangel
Благодаря за подробното разяснение :) винаги ми се е искало да пробвам ,а сега забелязвам ,че в България масово вече ядат и правят суши :)