БЯЛАТА СМЪРТ
Публикувано на: 31 Яну 2016, 07:28
СЛАДКА ОТРОВА
Актуални изследвания доказват, че бялата захар оказва пагубно въздействие върху човешкото здраве. Поради тази причина американски учени настояват производството и продажбата на хранителни продукти и напитки, съдържащи захар, да бъдат подложени на строга регулация.
В захарта не се съдържат никакви жизненоважни хранителни вещества, необходими за човешкото тяло. В нейния състав липсват витамини, минерали или протеини, които да подобрят по някакъв начин нашето здраве или да подхранят организма ни. През последните години обаче консумацията на бяла захар се е повишила многократно, превръщайки я в източник на леснодостъпна енрегия.
Бялата захар ни дава единствено калории и... много неприятности. За съжаление в днешния свят захарта се е превърнала едва ли не в основна хранителна група, в неразделна част от нашия живот. Какво обаче се случва на практика, когато захарта попадне в кръвта ни? Тя се разгражда до глюкоза и фруктоза, които трябва да бъдат преработени от организма. Когато нивата на глюкозата в кръвта се повишат, телата ни започват да произвеждат хормона инсулин, който спомага за абсорбирането на глюкозата.
Черният дроб, от своя страна, започва работа на бързи обороти и се натоварва с преработката на фруктозата. С няколко думи – тялото започва да се труди, за да преработи погълнатата захар. Организмът ни обаче може постепенно да развие инсулинова резистентност и да престане да се справя с преработката на захарта. Черният дроб пък може да се увреди от прекомерните количества фруктоза, с които го товарим.
Най-лошото е това, че когато хапнем набързо нещо съблазнително – кроасан, вафла, шоколад, кремче – организмът ни освобождава допамин- естествения морфин на тялото. Ние започваме да изпитаме огромно удоволствие. Точно затова консумацията на бяла захар води до пристрастяване! Установено е вече, че в това отношение захарта е шест пъти по- опасна от хероина!
Пристрастяването води до желание за похапване на още повече сладкиши, а количествата на захарта в организма се повишат отново и отново. Не след дълго идват и нежеланите ефекти. Ето само част от проблемите, които консумацията на бяла захар може да ни навлече:
• развалени зъби
• наднормено тегло
• инсулинова резистентност
• сърдечни заболявания
• диабет
• заболявания на черния дроб
• промени в метаболизма
Копнежът за още малко от бялата прелъстителка обаче ни тормози, кара ни да направим поредния компромис със себе си. И така, хапваме следващото кексче, мъфинче, десертче, а тялото ни отново се стресира и започва трескава работа, докато мозъкът ни безпроблемно ни убеждава, че вече сме по-щастливи. Това е един истински кошмар, едно самоубийство и е крайно време на целия този ужас да се тури край!
АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ
Актуални изследвания доказват, че бялата захар оказва пагубно въздействие върху човешкото здраве. Поради тази причина американски учени настояват производството и продажбата на хранителни продукти и напитки, съдържащи захар, да бъдат подложени на строга регулация.
В захарта не се съдържат никакви жизненоважни хранителни вещества, необходими за човешкото тяло. В нейния състав липсват витамини, минерали или протеини, които да подобрят по някакъв начин нашето здраве или да подхранят организма ни. През последните години обаче консумацията на бяла захар се е повишила многократно, превръщайки я в източник на леснодостъпна енрегия.
Бялата захар ни дава единствено калории и... много неприятности. За съжаление в днешния свят захарта се е превърнала едва ли не в основна хранителна група, в неразделна част от нашия живот. Какво обаче се случва на практика, когато захарта попадне в кръвта ни? Тя се разгражда до глюкоза и фруктоза, които трябва да бъдат преработени от организма. Когато нивата на глюкозата в кръвта се повишат, телата ни започват да произвеждат хормона инсулин, който спомага за абсорбирането на глюкозата.
Черният дроб, от своя страна, започва работа на бързи обороти и се натоварва с преработката на фруктозата. С няколко думи – тялото започва да се труди, за да преработи погълнатата захар. Организмът ни обаче може постепенно да развие инсулинова резистентност и да престане да се справя с преработката на захарта. Черният дроб пък може да се увреди от прекомерните количества фруктоза, с които го товарим.
Най-лошото е това, че когато хапнем набързо нещо съблазнително – кроасан, вафла, шоколад, кремче – организмът ни освобождава допамин- естествения морфин на тялото. Ние започваме да изпитаме огромно удоволствие. Точно затова консумацията на бяла захар води до пристрастяване! Установено е вече, че в това отношение захарта е шест пъти по- опасна от хероина!
Пристрастяването води до желание за похапване на още повече сладкиши, а количествата на захарта в организма се повишат отново и отново. Не след дълго идват и нежеланите ефекти. Ето само част от проблемите, които консумацията на бяла захар може да ни навлече:
• развалени зъби
• наднормено тегло
• инсулинова резистентност
• сърдечни заболявания
• диабет
• заболявания на черния дроб
• промени в метаболизма
Копнежът за още малко от бялата прелъстителка обаче ни тормози, кара ни да направим поредния компромис със себе си. И така, хапваме следващото кексче, мъфинче, десертче, а тялото ни отново се стресира и започва трескава работа, докато мозъкът ни безпроблемно ни убеждава, че вече сме по-щастливи. Това е един истински кошмар, едно самоубийство и е крайно време на целия този ужас да се тури край!
АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ